ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΣΚΕΨΗΣ & ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥΣ ΓΡΑΦΙΣΤΕΣ
Ο μαγικός κόσμος του animation
και motion design...

...αποτελεί μονόδρομο στην εξέλιξη κάθε γραφίστα του μέλλοντος.
Ένας επαγγελματίας motion designer εξηγεί γιατί -και πώς- τα κινούμενα γραφικά είναι τόσο σημαντικά για την προσωπική σου απόδραση στο μέλλον της παγκόσμιας βιομηχανίας γραφιστικού σχεδιασμού.
Με τον ανταγωνισμό στον χώρο της οπτικής επικοινωνίας να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, η στήριξη της γραφιστικής σου οντότητας αποκλειστικά σε στατικές, δισδιάστατες μακέτες, όχι μόνο σε κατατάσσει ουραγό των εξελίξεων του γραφιστικού σχεδιασμού, αλλά παράλληλα μειώνει όλο και περισσότερο το πελατολόγιό σου.
Ποια είναι η καλύτερη λύση;
Να αποκτήσεις τα κλειδιά της γνώσης και της δεξιότητας στο animation & motion design, γεμίζοντας τη φαρέτρα σου με καθηλωτική γραφιστική «μαγεία».
Το παρακάτω κείμενο, που υπογράφει ο motion designer & illustrator Δημήτρης Μανδαλάς -για τους MOgrAPHERS (*), θα σου λύσει όλες τις απορίες.
Motion Designer, Animator, Motion Graphics Designer:
Συχνά ακούμε τους παραπάνω τίτλους, και ενώ είναι αλήθεια ότι όλοι τους έχουν ως κύριο αντικείμενο να παράγουν βίντεο ή κινούμενες εικόνες, το αποτέλεσμα και οι τεχνικές δεξιότητες που χρησιμοποιούνται για να πουν την ιστορία τους διαφέρουν πολύ μεταξύ τους.
Τι είναι, λοιπόν, το Animation και τι είναι το Motion Design; Πότε κάποιος μπορεί να λέει ότι είναι animator και πότε motion designer;
Πολλές αρχές και πολλοί κανόνες είναι κοινοί μεταξύ τους, αλλά οι τρόποι που εφαρμόζονται διαφέρουν:
> Το Animation (πολλές φορές αναφέρεται και ως «Κινούμενα Σχέδια»), είναι στην ουσία η τεχνική της συνεχόμενης εναλλαγής εικόνων (καρέ) ώστε να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση της κίνησης. Είναι αναγνωρίσιμο συνήθως από το περιεχόμενό του, το οποίο επικεντρώνεται στην αφήγηση μιας ιστορίας ή στη δημιουργία φανταστικών χαρακτήρων και κόσμων. Είναι, με λίγα λόγια, τα πιο «παραδοσιακά» κινούμενα σχέδια και ταινίες ή ενίοτε, κινούμενα παραμύθια.
> Αντιθέτως, το Motion Design (ή Motion Graphics) έχει ως σκοπό να επικοινωνήσει μια ιδέα ή ένα μήνυμα περισσότερο βασισμένο στην τυπογραφία, τα χρώματα και σχήματα (ωστόσο, μπορεί να περιέχει και φανταστικούς χαρακτήρες ή κόσμους, σχεδόν όπως το Animation). Επειδή ακριβώς το Motion Design είναι διαδραστικό, συναντάται κατά κόρον σε ιστοσελίδες και εφαρμογές, και επιτυγχάνεται σχετικά εύκολα με τη βοήθεια συγκεκριμένων λογισμικών.

Η αγορά στην Ελλάδα
Οι προοπτικές εργασίας για τους animators και τους motion designers στην Ελλάδα δεν είναι ιδανικές, ωστόσο, χρόνο με το χρόνο γίνονται όλο και καλύτερες. Η βιομηχανία της κινούμενης εικόνας και των ψηφιακών μέσων στην Ελλάδα αναπτύσσεται συνεχώς, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, και επιτέλους, οι εταιρείες και οι πελάτες έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τις θετικές επιπτώσεις που μπορούν να έχουν στο προϊόν ή την εικόνα τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλές φορές, ο μισθός ενός animator ή motion designer να είναι υψηλότερος αν τον συγκρίνεις με τις αμοιβές κάποιου «κλασικού» γραφίστα με τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας.
Σίγουρα το TikTok και τα social media γενικότερα έχουν παίξει έναν μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη αυτή, καθώς το μεγαλύτερο (και το πιο αποτελεσματικό) ποσοστό του υλικού τους είναι σε μορφή βίντεο.
Ποιες είναι οι ευκαιρίες που μπορείς να «κυνηγήσεις» σαν animator και ποιες σαν motion designer;
Η επιλογή της καριέρας σου εξαρτάται από το τι θέλεις να κάνεις, σε ποιο χώρο θες να δραστηριοποιηθείς και πόσο αναπτυγμένες είναι οι ικανότητές σου.
> Εάν σου αρέσουν οι κινούμενοι χαρακτήρες και οι φανταστικοί κόσμοι (π.χ. σε παιχνίδια, ταινίες, ή μουσικά βίντεο) τότε μάλλον τείνεις προς το animation. Επιπλέον, αν έχεις κάποια εμπειρία σε σχέδιο, σκίτσο ή ζωγραφική, πιστεύω θα μπορέσεις να τα αξιοποιήσεις καλύτερα στο animation.
> Εάν λατρεύεις την τυπογραφία, τα χρώματα και τις μεταξύ τους αρμονίες ή εάν απλά σου αρέσει να «παίζεις» με απλά γεωμετρικά σχήματα με μια μινιμαλιστική προσέγγιση, τότε θεωρώ πως το motion design είναι ιδανικό για σένα.
Συνήθως οι σπουδές, η μελέτη και η εμπειρία στην έντυπη γραφιστική είναι πολύ εύκολα μεταφερόμενες στο motion design, καθώς σου έχουν δώσει μια καλή κατανόηση των χρωμάτων, της σύνθεσης και το πώς να «δένεις» όλα αυτά μαζί.
Επίσης, μια ωραία ειδίκευση του motion design είναι τα κινούμενα λογότυπα (logo animation), τα οποία λόγω της φύσης του λογότυπου, που έχει μια πιο «πρακτική» και τεχνική φιλοσοφία, ταιριάζει περισσότερο στον τρόπο σκέψης και δημιουργίας που θα έχεις αναπτύξει αν έχεις ασχοληθεί με την «παραδοσιακή» γραφιστική.
Όσον αφορά στο εργασιακό πλαίσιο, είναι πιο συνηθισμένο για έναν motion designer να δουλεύει σε κάποιο agency (με πελάτες, οι οποίοι έχουν ανάγκη από προωθητικά βίντεο) ή ως in-house, δηλαδή να ασχολείται με την παραγωγή βίντεο για κάποια συγκεκριμένη εταιρεία. Βέβαια, υπάρχει πάντα η επιλογή του ελεύθερου επαγγελματία, αλλά αυτό ακόμη αποτελεί μειονότητα στην Ελλάδα.
Σε αντίθεση, ένας animator, είναι πιο συχνό να εργάζεται ως free lancer ή να έχει συμβόλαια με διάφορα στούντιο.

Πού διαφέρουν, πού συγκλίνουν και πώς ταυτίζονται αυτές οι δύο τεχνικές στη σύγχρονη, ψηφιακή εποχή της γραφιστικής;
Αν είσαι ακόμα στην αρχή του ταξιδιού σου στον μαγικό κόσμο του Animation & Motion Design, τότε θα σου πρότεινα να ψάξεις για online μαθήματα, είτε στο YouTube είτε σε online πλατφόρμες εκμάθησης. Έτσι, θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις και τα δύο και να δεις τι πραγματικά σου αρέσει να φτιάχνεις, το οποίο είναι μερικές φορές και πιο σημαντικό από το τι σου αρέσει να καταναλώνεις ή να βλέπεις.
Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι τόσο το Motion Design όσο και το Αnimation μπορούν να γίνουν πολύ τεχνικά και πολύ καλλιτεχνικά ταυτόχρονα:
> Για παράδειγμα, κάποιος που ασχολείται με 3D Animation, θα πρέπει σίγουρα να γνωρίζει καλά και να έχει εξοικειωθεί με προγράμματα όπως το Blender, το Cinema 4D και το Houdini, καθώς και να γνωρίζει ποιον renderer και ποιες ρυθμίσεις να χρησιμοποιήσει σε κάθε περίπτωση, ώστε να πετύχει το θεμιτό αποτέλεσμα.
> Από την άλλη, για να δημιουργήσεις Frame-by-Frame Animation (Καρέ-Καρέ) καθώς και Stop-Motion, χρειάζεται συνήθως να γνωρίζεις και τη θεωρία πίσω από την κίνηση, δηλαδή να έχεις μελετήσει τις βασικές αρχές του animation. Δεν έχει να κάνει με τεχνικές γνώσεις προγραμμάτων, αλλά με το σχέδιο και τη μακέτα και με το πώς μπορείς να δώσεις την αίσθηση του χρόνου και τον χαρακτήρα που θέλεις, με βάση το πώς κατανέμεις την κίνηση στα καρέ σου.
Συνήθως για τη δημιουργία του, χρησιμοποιείται κάποιο λογισμικό όπως το Procreate Dreams ή το Adobe Animate, όπου σχεδιάζεις το κάθε καρέ και έπειτα παίζουν διαδοχικά ή ακόμα μερικές φορές χρησιμοποιείται η παλιά, «παραδοσιακή» μέθοδος χαρτιού και χρώματος.
Πάντως, το motion design έχει σε ένα μεγάλο βαθμό το τεχνικό κομμάτι, καθώς δημιουργείται με τη χρήση λογισμικών όπως το Adobe After Effects (το οποίο πολλές φορές χρησιμοποιείται και για το 2D Animation). Χρειάζεται όμως να έχεις και μια γενική κατανόηση της γραφιστικής και της σύνθεσης, όπως επίσης να έχεις αίσθηση των timings, των easings και τη χρήση για την οποία προορίζεται το συγκεκριμένο motion.
Σε κάθε περίπτωση, είτε έχεις ήδη εμπειρία ως γραφίστας ή εικονογράφος, είτε είσαι αρχάριος, μην ξεχνάς ότι το να μάθεις animation ή motion design, είναι πλέον πολύ εφικτό -ακόμη και να το κάνεις τελείως δωρεάν.
Με πολλή μελέτη και τριβή πάνω στο αντικείμενο που θα επιλέξεις, σταδιακά θα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις άλλες φορές για να δώσεις κίνηση και να κάνεις τα designs σου πιο ζωντανά και άλλες φορές για να πεις μια ιστορία με πιο αποτελεσματικό και ευχάριστο τρόπο.
Είμαστε στη διάθεσή σου για περισσότερες χρηστικές πληροφορίες, πρακτικές οδηγίες και επαγγελματικές κατευθύνσεις.
(*) Το MOgrAPHERS δημιουργήθηκε με σκοπό να αποτελέσει μια κοινότητα από άτομα που ενδιαφέρονται για το Motion Design και το Animation, βοηθώντας τα μέλη να ανταλλάσσουν απόψεις, να μοιράζονται γνώσεις και να κρατούν το motion design σε διαρκή κίνηση.
..................................................
Κείμενο και γραφικά: Δημήτρης Μανδαλάς